Suspenzije: Nove kazne za simuliranje

Od početka ove sezone u Premier ligi su na snazi opširnije

Izostanci: Las Palmas bez Livaje

Marko Livaja, hrvatski napadač koji igra za Las opširnije

Suspenzije: Čolak pod suspenzijom

Antonio-Mirko Čolak, hrvatski nogometaš koji opširnije

Ozljede: Ozljeda Vrsaljka

Hrvatski reprezentativac Šime Vrsaljko propustit opširnije

Izostanci: Osijek bez Bobana

Igrač NK Osijek Gabrijel Boban, koji je opširnije

Ozljede: Ozljeda Modrića

Luka Modrić, kapetan hrvatske nogometne opširnije

Suspenzije: Nove kazne za simuliranje

Od početka ove sezone u Premier ligi su na snazi opširnije

Izostanci: Las Palmas bez Livaje

Marko Livaja, hrvatski napadač koji igra za Las opširnije

Suspenzije: Čolak pod suspenzijom

Antonio-Mirko Čolak, hrvatski nogometaš koji opširnije

Ozljede: Ozljeda Vrsaljka

Hrvatski reprezentativac Šime Vrsaljko propustit opširnije

Sistemi

Ovdje ćemo objasniti neke od najčešćih sistema za klađenje, koji su dobili ime po svojim autorima:

1. Martingale sistem je sistem kod kojeg se radi se o duplanju nakon poraza, te na taj način vraćate ono što ste izgubili. Sam sistem je veoma jednostavan za korištenje ne treba znati ništa o sportu ili klađenju da biste ga koristili.  Da bi se ovaj sistem uspješno koristio potrebno je birati oklade s minimalnim koeficijentom 2.0, no potrebno je naglasiti da je ovo jako riskantan sistem. Naime, kako se uplata nakon svakog gubitka udvostručuje potrebna je jako velika banka, a ako se dogodi veliki gubitnički niz, dođe se do točke kad se više nema novca za novu uplatu i sve uloženo prije toga se gubi. Zanimljivo je da postoji i Paroli sistem koji je suprotan Martingale sistemu, kod kojeg se duplaju ulozi i nakon dobitka, a koji je još rizičniji.

2. D’Alambertov sistem ili sistem negativne progresije, kod kojeg se nakon svakog poraza ulozi povećavaju. Prednost ovog sistema je njegova jednostavnost jer nema nikakvog kompliciranog računanja uloga, dok mu je to što u slučaju velikog gubitničkog niza ulozi mogu poprilično narasti. Po tome je i sličan Martingale sistemu, iako je nešto manje rizičan. Za korištenje ovog sistema potrebno je odabirat utakmice s koeficijentim od najmanje 2.0 i imati malo veću banku jer u slučaju gubitničkog niza ulozi brzo rastu. Svaki put kad izgubimo podižemo ulog za jednu jedinicu, a svaki puta kad pogodimo spuštamo ulog također za jednu jedinicu. Kad ulog dođe do nula niz je završen. Da bi uspjeli završiti niz potrebno je imati postotak pogodaka preko 50%. Također je prije početka potrebno odabrati osnovnu jedinicu pomoću koje će se određivati ulog (npr. ako je osnovna jedinica 5 €, onda je i prvi ulog 5 €. U slučaju pogotka ulog smanjujemo za osnovnu jedinicu pa je sljedeći ulog 0, a to znači da je niz završen i počinje se novi niz. U slučaju gubitka povećava se ulog za jednu jedinicu pa je sljedeći ulog 10 €. U slučaju ponovog gubitka sljedeći ulog bi bio 15 €, a u slučaju pogotka ulog se vraća na 5 €.

3. Parlay sistem je sistem pozitivne progresije i odličan je za početnike pošto ne zahtijeva veliku banku, rizik je dosta mali. Bit ovog sistema je da se sav dobitak reinvestira, tj. dobitak od jedne oklade služi kao ulog za drugu, a zatim dobitak od te druge služi kao ulog za treću itd. Igrač sam određuje veličinu svoje banke, početni ulog, kao i limit, odnosno krajnju granicu do koje ide sa klađenjem (to se još zove i zatvaranje kruga). Kad se zatvori krug dobitak se sprema u banku i počinje novi krug s početnim ulogom. Koeficijent po listiću ne bi trebao biti manji od 2, a na listiću mogu biti jedan, dva ili čak tri događaja. Ovaj sistem je idealan kad se kod klađenja javljaju nizovi jer kad se ima pozitivni niz eksponencijalno raste dobitak budući da se sav dobitak ponovo ulaže, a kad je negativan niz uvijek se gubi samo početni ulog, tj. kreće se od početka (početnog uloga).

4. Hašekovi stupovi je sistem koji se igra s manjom bankom, a i s manjim brojem parova na listiću (singl, double), kako bi se povećale šanse za dobitak. Jedan krug igre traje 6 uzastopnih dana, a dane možete kombinirati na bilo koji način. Sistem počinje tako da se prvi dan (prvi stup) uplaćuje 5 listića. Ulog po listiću je proizvoljan, ali svi listići trebaju imati isti ulog. Pretpostavimo da je ulog po listiću 10 €, pa je ukupni ulog za prvi stup 50 €. Dobitak od prolaznih listića prvog dana služi kao ulog za drugi dan (drugi stup), te se tako svaki dan dobitak ponovo ulaže sve do posljednjeg šestog dana. Cilj je dovesti barem jedan listić do šestog dana.

5. Fibonaccijev sistem dobio je ime po poznatom matematičaru Leonardu od Pise – Fibonacciju, jer se za veličinu uloga koriste brojevi tzv. Fibonaccijevog niza: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 i 34. Naime, premda Fibonaccijev niz ima beskonačno mnogo brojeva za ovaj sistem se koristi samo osam gore navedenih brojeva, što znači da sistem podnosi osam uzastopnih promašaja nakon čega se vraća na početak. Ovaj je sistem za opreznije kladitelje jer je mala mogućnost gubitka, ali je također i zarada mala. Sistem funkcionira vrlo jednostavno. Svaki broj niza je jedna stepenica, pa sistem ima 8 stepenica. Nakon svakog promašaja se penje jednu stepenicu više, a nakon pogotka se spušta za dvije stepenice (kako je neki broj u Fibonaccijevu nizu zboj prethodna dva broja, tako nam pogodak na nekoj stepenici pokriva gubitke prethodne dvije stepenice). Brojevi u nizu ovog sistema tj. stepenice predstavljaju jedinice za klađenje, a veličinu jedinice određujete sami ovisno o veličini banke i vašim sklonostima pri klađenju, ali se ne preporuča više od 2 do 4 % banke.

To bi ukratko bili najpoznatiji sistemi za klađenje, no postoje i brojni drugi matematički sistemi (1-2-3-6, 8 stepenica itd.) koje koriste kladioničari, no koji su nešto manje poznatiji.

1 Komentar

  • Da li mi netko može praktično pokazati kako se navadeni sistemi koriste (ispis na listiću)? Kako to izgleda kod uplate u kladionici? Hvala

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Anketa

Koliko se često kladite?

Rezultati ankete

Loading ... Loading ...

ZADNJE S FORUMA

       

Registracija / Prijava korisnika

Prijavi se